• +51 984 281171
  • Abancay, Apurimac

Casa de Salcantay

San Pedro de Cachora, Apurimac Perú

Residentie ‘Casa de Salcantay’ is een familielogement gelegen in de Peruaanse Andes aan de rand van Cachora (op 3,5 uur rijden van Cusco en 1,5 uur van Abancay). Hier begint de Inca-trail naar de grootste Incastad in Zuid-Amerika, Choquequirao. Deze ruïnes zijn drie maal groter dan de beroemde Macchu Pichu en volgens overlevering de laatste vluchtplaats van Inca’s.

Casa de Salcantay is een bescheiden en vriendelijk logement met comfort. Er zijn 8 gastenverblijven waar in totaal 25 mensen kunnen overnachten. Alle kamers hebben douches met warm water en er is internetverbinding.

Het Atrium, in het hoofdgebouw, is de centrale plaats waar maaltijden worden genuttigd en ontvangsten plaatsvinden. In de comfortabele ontspanningsruimte daarnaast kan men internet gebruiken en relaxen.

De Residentie overziet de hele vallei tot over de Rivier Apurimac en geeft een werkelijk schitterend uitzicht op de besneeuwde toppen van de Nevada Padreyoc (5.771 m.). De locale bewoners noemen deze berg ‘Salcantay’. En hoewel dit niet de ‘Nevada Salcantay’ is, heeft ‘Casa de Salcantay’ hieraan wel zijn naam ontleent.

In Casa de Salcantay word je ontvangen en te woord gestaan in het Spaans, Engels, Nederlands, Quechua en Duits. Casa de Salcantay is rolstoel vriendelijk.

Casa de Salcantay richt zich primair op de toeristen die de Inca Trail naar Choquequirao willen volgen. Daarnaast is het een ideale plaats voor mensen die van de rust en van inheemse flora en fauna willen genieten. Voor de bergklimmers is het een uitvals- en akklimatiseringsbasis voor beklimmingen in de Cordirillas Vilcanota met de Verónica en Chicon; de Vilcabamba met de Salcantay. Vlak bij Abancay bevindt zich de Nevada Ampay met het indrukwekkende natuurpark ‘Sanctuario Ampay’

Casa de Salcantay wordt beheerd door Jan Willem van Delft, die van afkomst Nederlander is. Voordat Casa de Salcantay werd opengesteld, in 2006, heeft Jan Willem negen jaar klim- en bergervaring opgedaan in Perú. Samen met zijn teamgenoten; de Duitser Holger Paerschke en de Nederlander Teun Oosterom, heeft hij vele bergen in Perú beklommen, waaronder de beruchte Huascaran (6.846 m.), en ’s-werelds mooiste berg, de Alpamayo (5.864 m.), beiden in de Cordirilla Blanca.

Jan Willem is getrouwd met Yovana (Peruaanse) en samen hebben zij twee kinderen.

Tour naar Choquequirao

Choquequirao is vanaf Casa de Salcantay over de Inca Trail in twee dagen bereikbaar. De ruïnes zijn moeilijk toegankelijk vanwege de hoge ligging. Er moet een hoogteverschil van 1600 meter worden overbrugd. Eerst een afdaling naar de Apurimac-rivier gevolgd door een klim uit het dal naar de ruïnes. Het spectaculaire landschap en de ligging van Choquequirao maken de inspanning meer dan de moeite waard.

De constructie van de verschillende niveaus van tempels, paleizen, kanalen en aquaducten is zonder meer fantastisch. Een gids gaf eens de volgende uiteenzetting "Choquequirao is the city which demonstrates the inspiring example of an elite Inca ceremonial center. A city dedicated to the worship of the mountain gods, the river and the elements of nature."